Jeżeli chodzi o kuchnią polską, to można powiedzieć, że rozwijała się ona na przestrzeni wieków. Tak, jak i w innych państwach, tak i w kraju nad Wisłą historia miała wpływ również na kulinaria, by przytoczyć przykład wzorców tatarsko-tureckich, czy mongolskich. O różnorodności potraw możemy też mówić wspominając o podziale regionalnym. Wiele znakomitych potraw wywodzi się z tradycyjnej, polskiej wsi. Co jadamy w Polsce? Jednym z przykładów mogą być grzyby i potrawy, zupy z nich przyrządzane. W wielu krajach, gdzie przykładem mogą być Niemcy, grzybobranie i sztuka kulinarna związana z grzybami jest zupełnie nie znana. Każdy kraj może się poszczycić szerokim jadłospisem. W Polsce bardzo popularne są pierogi, gołąbki, kotlet schabowy, kotlet mielony, bigos i golonka. Wśród zup można wymienić kapuśniak, rosół, grochówkę, zupę grzybową i oczywiście żurek, bardzo zachwalany przez obcokrajowców. Można także wspomnieć o deserach w postaci faworków, ciasta drożdżowego, mazurka, rolady z makiem i bakaliami, czy choćby pączków i pierników.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • OreganoOregano
    Oregano to roślina, która właściwie nazywa się lebiodką pospolitą. Należy ona do rodziny jasnowatych i żyje więcej niż dwa lata, wielokrotnie w tym czasie wydając nasiona. Lebiodka występuje głównie w …
  • Kuchnia niemiecka znana na całym świecieKuchnia niemiecka znana na całym świecie
    Kuchnia niemiecka jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Niemiec. Jej cecha charakterystyczną jest to, że jest różnorodna i niejednolita. Każda część Niemiec ma swoje smaki. Jest bardzo podobna do kuchni …
Październik 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Strony