Kraje leżące na kontynencie obu Ameryk przez lata dynamicznie zmieniały swoją tradycję i standardy. Do tych zmian przyczyniły się głównie hiszpańscy konkwistadorzy i tubylczy Indianie. Jednym z takich krajów jest łączący obie kultury Meksyk. Kuchnia meksykańska charakteryzuje się powszechnością używania do przyrządzania potraw kukurydzy, papryki i pikantnych dodatków dopełniających smaku. Najbardziej znaną potrawą tej kuchni jest burrito, chociaż w dużej części kraju nie jest popularne, gdyż jest to potrawa meksykańsko-amerykańska. Jest to potrawa składająca się z tortilli pszennej, która jest zawinięta wokół farszu. Placki tortilla są za to najbardziej rozpowszechnionymi składnikami kuchni meksykańskiej. Jest to podstawa wielu innych potraw, którą przygotowuje się z masy lub mąki kukurydzianej lub pszennej. Kuchnia ta charakteryzuje się także powszechnością używania do przyrządzenia potrawy roślin strączkowych takich jak fasola, której stosuje się około 20 gatunków. Połączenie tych składników skutkuje bardzo nietypowym smakiem, który może zaspokoić nawet najwybredniejsze podniebienia.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Gotowane potrawy
    Potrawy gotowane są zdecydowanie bardziej zdrowsze od tych, które są smażone. Gotowane potrawy takie jak mięsa, mają wiele walorów smakowych. Doskonale zaspokajają zapotrzebowanie na mięsne składniki. Gotowane potrawy wspaniale pokazują …
  • Smak potrawy
    Dzisiejszy świat daje nam mnóstwo różnorodnych rozwiązań i możliwości, również jeżeli chodzi o kuchnię i kulinaria. Wielu z nas dzisiaj interesuje się gotowaniem i kuchnią polską, lub zagraniczną. Gotowanie może …
Czerwiec 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Strony