Zachodnia część Europy przyczyniła się najbardziej do zmian, mających miejsce w krajach wschodniej i centralnej Europy. Jednym z krajów, który przyczynił się w dużym stopniu do tych zmian jest Francja. Kuchnia francuska jest najczęściej kojarzona ze spożywaniem ślimaków, żab, bagietek i sera. Obecnie potrawy tego kraju są oparte na zdrowych, wartościowych w składniki odżywcze i witaminy, krótko przyrządzanych posiłkach. W tym kraju spożywa się, podobnie jak w Polsce, trzy posiłki dziennie. Na śniadanie składa się typowe dla Francji pieczywo w postaci bagietki lub chrupkich rogalików tzw. croissantów. Obiady są bardzo obfite, złożone z kilku dań, począwszy od przystawek, poprzez danie główne, kończąc na deserach. Wśród potraw kuchni francuskiej rzadko podawane są zupy, odmiennie do standardów polskich. Gastronomiczna stolica Europy, jak nazywany jest Paryż, stanowi jedno z największych centrali wykwintnych restauracji. Są one jednak coraz częściej wypierane przez lokale Fast foods i kuchnię orientalną, która ostatnimi czasy zyskuje wielką przewagę nad tradycyjnymi dla krajów posiłkami.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Akcesoria kuchenneAkcesoria kuchenne
    Praktycznie każdy z nas wie o tym, że XXI wiek może zaoferować człowiekowi życie w naprawdę luksusowych warunkach. Jednakże, to sam człowiek musi zrobić coś w kierunku tego, aby takowe …
  • Nowoczesna kuchniaNowoczesna kuchnia
    W coraz większej ilości domów wielki nacisk wprowadza się przede wszystkim na odpowiedni komfort jeżeli chodzi o poszczególne pomieszczenia oraz ich wyposażenie. Nie trzeba się wiele rozwodzić nad tematem tego, …
Grudzień 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Strony