Zachodnia część Europy przyczyniła się najbardziej do zmian, mających miejsce w krajach wschodniej i centralnej Europy. Jednym z krajów, który przyczynił się w dużym stopniu do tych zmian jest Francja. Kuchnia francuska jest najczęściej kojarzona ze spożywaniem ślimaków, żab, bagietek i sera. Obecnie potrawy tego kraju są oparte na zdrowych, wartościowych w składniki odżywcze i witaminy, krótko przyrządzanych posiłkach. W tym kraju spożywa się, podobnie jak w Polsce, trzy posiłki dziennie. Na śniadanie składa się typowe dla Francji pieczywo w postaci bagietki lub chrupkich rogalików tzw. croissantów. Obiady są bardzo obfite, złożone z kilku dań, począwszy od przystawek, poprzez danie główne, kończąc na deserach. Wśród potraw kuchni francuskiej rzadko podawane są zupy, odmiennie do standardów polskich. Gastronomiczna stolica Europy, jak nazywany jest Paryż, stanowi jedno z największych centrali wykwintnych restauracji. Są one jednak coraz częściej wypierane przez lokale Fast foods i kuchnię orientalną, która ostatnimi czasy zyskuje wielką przewagę nad tradycyjnymi dla krajów posiłkami.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Wyciskarka do owoców
    Czas na zdrowy sok z owoców. Kto lubi świeże, aromatyczne soki z owoców i warzyw powinien zaopatrzyć się w sprzęt, który pozwoli na korzystanie z wartościowych składników w pełni. Oczywiście …
  • Kuchnie na wymiar
    Stwórz swoją kuchnię marzeń. Mówi się, że kuchnia to „serce domu”. Ważne, więc by była ona nie tylko przytulna, ale również funkcjonalna. Jeśli mamy dużą przestrzeń kuchenną ustawienie w niej …
Czerwiec 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Strony