Zachodnia część Europy przyczyniła się najbardziej do zmian, mających miejsce w krajach wschodniej i centralnej Europy. Jednym z krajów, który przyczynił się w dużym stopniu do tych zmian jest Francja. Kuchnia francuska jest najczęściej kojarzona ze spożywaniem ślimaków, żab, bagietek i sera. Obecnie potrawy tego kraju są oparte na zdrowych, wartościowych w składniki odżywcze i witaminy, krótko przyrządzanych posiłkach. W tym kraju spożywa się, podobnie jak w Polsce, trzy posiłki dziennie. Na śniadanie składa się typowe dla Francji pieczywo w postaci bagietki lub chrupkich rogalików tzw. croissantów. Obiady są bardzo obfite, złożone z kilku dań, począwszy od przystawek, poprzez danie główne, kończąc na deserach. Wśród potraw kuchni francuskiej rzadko podawane są zupy, odmiennie do standardów polskich. Gastronomiczna stolica Europy, jak nazywany jest Paryż, stanowi jedno z największych centrali wykwintnych restauracji. Są one jednak coraz częściej wypierane przez lokale Fast foods i kuchnię orientalną, która ostatnimi czasy zyskuje wielką przewagę nad tradycyjnymi dla krajów posiłkami.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Gotowanie dla turystówGotowanie dla turystów
    Gotowanie dla turystów, jest jak najbardziej wyzwaniem, na które należy się postarać zwrócić uwagę. Dania różnego rodzaju, są bowiem sprawdzane, jak i też ludzie dodatkowo starają się, aby stworzyć w …
  • Letnie sałatki owocoweLetnie sałatki owocowe
    Kiedy nadchodzi lato każdy z nas stara się w jak największym stopniu zadbać przede wszystkim o spróbowanie smaków jakie do tej pory były dla nas samych zupełnie nie dostępne. Mowa …
Czerwiec 2018
P W Ś C P S N
« sty    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Strony