Zachodnia część Europy przyczyniła się najbardziej do zmian, mających miejsce w krajach wschodniej i centralnej Europy. Jednym z krajów, który przyczynił się w dużym stopniu do tych zmian jest Francja. Kuchnia francuska jest najczęściej kojarzona ze spożywaniem ślimaków, żab, bagietek i sera. Obecnie potrawy tego kraju są oparte na zdrowych, wartościowych w składniki odżywcze i witaminy, krótko przyrządzanych posiłkach. W tym kraju spożywa się, podobnie jak w Polsce, trzy posiłki dziennie. Na śniadanie składa się typowe dla Francji pieczywo w postaci bagietki lub chrupkich rogalików tzw. croissantów. Obiady są bardzo obfite, złożone z kilku dań, począwszy od przystawek, poprzez danie główne, kończąc na deserach. Wśród potraw kuchni francuskiej rzadko podawane są zupy, odmiennie do standardów polskich. Gastronomiczna stolica Europy, jak nazywany jest Paryż, stanowi jedno z największych centrali wykwintnych restauracji. Są one jednak coraz częściej wypierane przez lokale Fast foods i kuchnię orientalną, która ostatnimi czasy zyskuje wielką przewagę nad tradycyjnymi dla krajów posiłkami.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Niezapomniany smak kiełbasy swojskiejNiezapomniany smak kiełbasy swojskiej
    W każdy z domów są takie potrawy, które z całą pewnością na samo wspomnienie powodują, że kapie nam ślinka. Dzięki właściwym recepturom oraz sposobom przygotowania poszczególnych dań jesteśmy w stanie …
  • Termometr do gotowaniaTermometr do gotowania
    Termometr do gotowania. Są osoby, które bardzo lubią gotować i jest to praktycznie ich pasja, a są też takie, które o wiele bardziej lubią jeść, a stać przy garach wręcz …
Wrzesień 2018
P W Ś C P S N
« sty    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Strony