Zachodnia część Europy przyczyniła się najbardziej do zmian, mających miejsce w krajach wschodniej i centralnej Europy. Jednym z krajów, który przyczynił się w dużym stopniu do tych zmian jest Francja. Kuchnia francuska jest najczęściej kojarzona ze spożywaniem ślimaków, żab, bagietek i sera. Obecnie potrawy tego kraju są oparte na zdrowych, wartościowych w składniki odżywcze i witaminy, krótko przyrządzanych posiłkach. W tym kraju spożywa się, podobnie jak w Polsce, trzy posiłki dziennie. Na śniadanie składa się typowe dla Francji pieczywo w postaci bagietki lub chrupkich rogalików tzw. croissantów. Obiady są bardzo obfite, złożone z kilku dań, począwszy od przystawek, poprzez danie główne, kończąc na deserach. Wśród potraw kuchni francuskiej rzadko podawane są zupy, odmiennie do standardów polskich. Gastronomiczna stolica Europy, jak nazywany jest Paryż, stanowi jedno z największych centrali wykwintnych restauracji. Są one jednak coraz częściej wypierane przez lokale Fast foods i kuchnię orientalną, która ostatnimi czasy zyskuje wielką przewagę nad tradycyjnymi dla krajów posiłkami.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Kuchnia domowa, czyli jak u mamyKuchnia domowa, czyli jak u mamy
    W dzisiejszych czasach narzekamy na ciągły brak czasu. Nie mamy czasu na sen, na zabawę, wiele osób nie ma również czasu na gotowanie. W związku z tym jemy szybko, niezdrowo …
  • Oliwki sklep internetowyOliwki sklep internetowy
    Oliwki sklep internetowy. Jak je stosować w kuchni?. W Polsce znamy głównie oliwki nadziewane papryką. Ewentualnie te już pokrojone w krążki i gotowe do położenia na pizzę. Mało kto wie, …
Październik 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Strony