Kuchnia indyjska jest to kuchnia, która ze względu na występowanie w niej wielu odłamów religijnych dzieli się na różne mniejsze kuchnie, które razem tworzą jedną całość. Indie są krajem bardzo wierzącym, więc przyrządzanie posiłków oraz ich spożywanie ma dla nich ogromne znaczenie. Wierzą oni w to, że dobrotliwy bóg zesłał im strawę i powinni ją szanować, bo w przeciwnym wypadku bóg się pogniewa i zaczną się dla nich jakieś niepowodzenia. Posiłek jest spożywany rękoma, i jego spożywanie jest niejako ceremonią. Wszystko odbywa się tak jak w zegarku, a o końcu posiłku świadczy podanie orzechów. Wszelkie potrawy składają się z ryżu, gdyż jest to główny produkt dostępny w tej kuchni. Poza tym baranina, ryby, drób i różnego rodzaju warzywa. Na pewno nie zobaczymy ich spożywających wołowiny, ponieważ ludzie ci uważają krowy za święte i nie pozwalają nikomu na ich zabicie. Oczywiście ma to swoje podłoże w ich wierzeniach. Według nich krowa to stworzenie boże i nie może jej się dziać żadna krzywda.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Można by rzec- kuchnia kryzysowaMożna by rzec- kuchnia kryzysowa
    Porównując kuchnię Wielkopolską do innych regionalnych kuchni naszego kraju bardzo szybko zauważymy, że jest ona kuchnią prostą i zarazem skromną. Dominują tutaj potrawy, które przyrządzane są na bazie ziemniaków. Warto …
  • Bezwzględnie potrzebne dodatki do kuchniBezwzględnie potrzebne dodatki do kuchni
    Kuchnia jest jednym z takich miejsc, w których można powiedzieć bezpośrednio, że się w niej nie gotuje, ale tworzy. Przygotowanie bardziej zaawansowanych bardziej zaawansowanych potraw jest bowiem kwestią bardzo trudną …
Październik 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Strony