Każdy niewątpliwie doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak różnorodnym pod względem kulturowym kontynentem jest Europa. Oczywiście dotyczy to również kuchni, która inna jest dla każdego kraju, chociaż nie sposób również nie zauważyć, że tradycje kulinarne narodów zamieszkujących sąsiadujące ze sobą ziemie są dość podobne i znaleźć można wśród nich wiele wspólnych punktów. Doskonałym tego przykładem może być niewątpliwie wiele podobieństw, jakie łączą kuchnie śródziemnomorskie – z racji tego, że we wszystkich leżących tam państwach panują podobne warunki, również kuchnie używają podobnych produktów, wśród których w tym wypadku wymienić należy przede wszystkim oliwki, owoce morza, ryby oraz w mniejszym stopniu inne warzywa. Oprócz tego, podobne podobieństwa zauważyć można w przypadku kuchni środkowoeuropejskich, na które składają się kulinarne tradycje takich narodów jak Węgrzy, Polacy, Czesi, Rosjanie czy w nieco mniejszym stopniu również Niemcy, którzy stawiają głównie na potrawy mączne, warzywa oraz liczne mięsa.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Zawód kucharzZawód kucharz
    W naszej okolicy znajduje się szkoła gastronomiczna. Nieraz słyszało się wyśmiewanie się jakiś osób z uczniów tej szkoły. Jednak nie powinno tak być. Każda szkoła jest potrzebna. W jaki sposób …
  • Letnie grillowanieLetnie grillowanie
    Piękna pogoda i wysokie temperatury skłaniają większość Polaków do spotkań przy grillu. Warto przy tym pamiętać o kilku zasadach, które uczynią tę przyjemność zdrowszą i atrakcyjniejszą. Przede wszystkim należy mięso …
Grudzień 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Strony