Każdy niewątpliwie doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak różnorodnym pod względem kulturowym kontynentem jest Europa. Oczywiście dotyczy to również kuchni, która inna jest dla każdego kraju, chociaż nie sposób również nie zauważyć, że tradycje kulinarne narodów zamieszkujących sąsiadujące ze sobą ziemie są dość podobne i znaleźć można wśród nich wiele wspólnych punktów. Doskonałym tego przykładem może być niewątpliwie wiele podobieństw, jakie łączą kuchnie śródziemnomorskie – z racji tego, że we wszystkich leżących tam państwach panują podobne warunki, również kuchnie używają podobnych produktów, wśród których w tym wypadku wymienić należy przede wszystkim oliwki, owoce morza, ryby oraz w mniejszym stopniu inne warzywa. Oprócz tego, podobne podobieństwa zauważyć można w przypadku kuchni środkowoeuropejskich, na które składają się kulinarne tradycje takich narodów jak Węgrzy, Polacy, Czesi, Rosjanie czy w nieco mniejszym stopniu również Niemcy, którzy stawiają głównie na potrawy mączne, warzywa oraz liczne mięsa.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Gotowanie i kulinariaGotowanie i kulinaria
    Niezwykle istotnym czynnikiem w życiu każdego z nas jest zdrowie. Dlatego też należy o nie szczególnie dbać. Na zdrowie wpływa także to, jak się odżywiamy i w jakich ilościach, dlatego …
  • Jak przygotować tortillę?Jak przygotować tortillę?
    W naszym kraju coraz więcej zaczyna się starać o to, aby móc dogadzać sobie w jak największym stopniu jeżeli chodzi o jedzenie oraz jego smak. Nie mając zbyt dużo czasu …
Październik 2018
P W Ś C P S N
« sty    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Strony