Bez dwóch zdań można stwierdzić, że kuchnia polska i śląska się znacznie od siebie różnią. Wynika to z kultury tych obszarów, jednakże warto wspomnieć, że Śląsk dużą ilość czasu był poza obszarami Rzeczpospolitej Polski. Stąd różnice nie tylko w smakach i tradycjach, ale również i w języku, gdzie każdy z nas wie, choć trochę o panującej tam gwarze. Gdy mowa o kulinariach śląskich, od razu nam na myśl przychodzi tłuste i ciężkie jedzenie. Rzeczywiście w tradycji zapisały się o takim charakterze potrawy, jednakże dziś kuchnia jest znacznie lżejsza. Nie można zaprzeczyć natomiast, że pospolita rolada śląska z kluskami nie jest smaczna. Wręcz przeciwnie to danie stanowi jedno z ulubionych i bywa i tak, że polskie jedzenie bije na głowę światowe potrawy takie jak pizza, burgery czy też różne rodzaje makaronów. Niewiele z nas wie, że na przykład kapusta kiszona z skwarkami to typowa potrawa pochodzenia śląskiego. Wydawałoby się, że to tylko dania jednego regionu, jednakże nic mylnego, gdyż takie posiłki są dostępne w restauracjach w całej Polsce.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Kolacja na uroczystośćKolacja na uroczystość
    Kolacja na specjalna okazję powinna być przede wszystkim przygotowana w odpowiednim guście. Wszystko oczywiście uzależnione jest od sytuacji i kwestii smakowych zaproszonych gości. Jeśli jest to kolacja we dwoje organizowana …
  • W kuchnia francuskiejW kuchnia francuskiej
    Kuchnia francuska obok jest jedną z najpopularniejszych obok kuchni włoskiej na świecie. Jej popularność jest tak duża, że francuska kuchnia wywarła ogromny wpływ na kulinarne tradycje w innych krajach, szczególnie …
Kwiecień 2018
P W Ś C P S N
« sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Strony