Bez dwóch zdań można stwierdzić, że kuchnia polska i śląska się znacznie od siebie różnią. Wynika to z kultury tych obszarów, jednakże warto wspomnieć, że Śląsk dużą ilość czasu był poza obszarami Rzeczpospolitej Polski. Stąd różnice nie tylko w smakach i tradycjach, ale również i w języku, gdzie każdy z nas wie, choć trochę o panującej tam gwarze. Gdy mowa o kulinariach śląskich, od razu nam na myśl przychodzi tłuste i ciężkie jedzenie. Rzeczywiście w tradycji zapisały się o takim charakterze potrawy, jednakże dziś kuchnia jest znacznie lżejsza. Nie można zaprzeczyć natomiast, że pospolita rolada śląska z kluskami nie jest smaczna. Wręcz przeciwnie to danie stanowi jedno z ulubionych i bywa i tak, że polskie jedzenie bije na głowę światowe potrawy takie jak pizza, burgery czy też różne rodzaje makaronów. Niewiele z nas wie, że na przykład kapusta kiszona z skwarkami to typowa potrawa pochodzenia śląskiego. Wydawałoby się, że to tylko dania jednego regionu, jednakże nic mylnego, gdyż takie posiłki są dostępne w restauracjach w całej Polsce.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Jakie smaki wybrać?
    Będąc w sklepie mnóstwo jest wyborów. Czasami kupując jakąś rzecz, nie wiemy jaki smak wybrać. Może odnieść się to do smaku ciasta, zupki, czy też nawet chipsów. Co jakiś czas, …
  • Kuchnia kiedyś i dziś
    Kuchnia od zawsze znajdowała się w każdym domu. Było to pomieszczenie najważniejsze w każdym domostwie. I przez wieki jej wygląd się zmieniał. W bardzo odległych czasach kuchnia to było pomieszczenie …
Sierpień 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Strony