Bez dwóch zdań można stwierdzić, że kuchnia polska i śląska się znacznie od siebie różnią. Wynika to z kultury tych obszarów, jednakże warto wspomnieć, że Śląsk dużą ilość czasu był poza obszarami Rzeczpospolitej Polski. Stąd różnice nie tylko w smakach i tradycjach, ale również i w języku, gdzie każdy z nas wie, choć trochę o panującej tam gwarze. Gdy mowa o kulinariach śląskich, od razu nam na myśl przychodzi tłuste i ciężkie jedzenie. Rzeczywiście w tradycji zapisały się o takim charakterze potrawy, jednakże dziś kuchnia jest znacznie lżejsza. Nie można zaprzeczyć natomiast, że pospolita rolada śląska z kluskami nie jest smaczna. Wręcz przeciwnie to danie stanowi jedno z ulubionych i bywa i tak, że polskie jedzenie bije na głowę światowe potrawy takie jak pizza, burgery czy też różne rodzaje makaronów. Niewiele z nas wie, że na przykład kapusta kiszona z skwarkami to typowa potrawa pochodzenia śląskiego. Wydawałoby się, że to tylko dania jednego regionu, jednakże nic mylnego, gdyż takie posiłki są dostępne w restauracjach w całej Polsce.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Gdzie znajdziesz przepisy?
    Bez wątpienia wielu z nas nie lubi stać w miejscu, ale woli ciągle próbować różnych rzeczy. Dotyczy to z pewnością wielu dziedzin życia. Nuda niewątpliwie nie jest pożądana wtedy, kiedy …
  • Vitamix pro 500
    Vitamix pro 500 – pozwól mu wyręczyć się w kuchni!. Vitamix pro 500 za granicą zyskał już miano kultowego kuchennego urządzenia. Przyrządzisz w nim wszystko, od wszelkich past i kremów …
Czerwiec 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Strony