Piękna pogoda i wysokie temperatury skłaniają większość Polaków do spotkań przy grillu. Warto przy tym pamiętać o kilku zasadach, które uczynią tę przyjemność zdrowszą i atrakcyjniejszą. Przede wszystkim należy mięso i ryby przygotowywać kilka godzin przed rozpoczęciem pieczenia. Należy odpowiednio je przyrządzić i zostawić na jakiś czas w aromatycznej marynacie. Dzięki temu nabiorą one wyrazistego smaku. Zawarte w wielu przyprawach związki blokują wydzielanie się podczas pieczenia rakotwórczych substancji. Mięso powinno się piec na aluminiowych tackach, żeby nie miało kontaktu z ogniem. Zmniejsza to ilość toksycznych substancji. Stół powinien być ustawiony w dość dużej odległości od rusztu, żeby goście nie wdychali szkodliwego dymu. Do dań powinniśmy serwować niskokaloryczne dodatki, np. sałaty, warzywa i razowy chleb. Ważne jest spożywanie umiarkowanej ilości alkoholu podczas jedzenia. Pobudza on trawienie i dzięki temu lepiej znosimy nadmiar wchłanianego tłuszczu. Dobrym pomysłem jest też puszczenie jakiejś muzyki i zorganizowanie tańców lub gier na powietrzu. Dzięki ruchowi spożyte kalorie nie będą miały tak dużego wpływu na nasz organizm, a przy tym będziemy się lepiej bawić. Najważniejszy jest przecież wypoczynek ze znajomymi, bezstresowe spędzenie wolnego czasu. Dzięki temu nabierzemy nowych sił do dalszej pracy.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Gastronomia i gotowanie
    Gotowanie różnych dań, jest powiązane z próbą pozyskania najbardziej racjonalnych umiejętności, spełniających wszystkie nasze myśli, jak i elementy smakowe. Nie może w kuchni zabraknąć dodatków, jak zioła, czy przystawek, jak …
  • By gotowanie było przyjemne
    Ileż to razy narzekaliśmy na to, że wykonywanie pewnych czynności jest dla nas trudne? Niestety, ale bardzo często dochodzi do takich sytuacji, kiedy to wiele ludzi nie zdaje sobie sprawy, …
Sierpień 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Strony