Piękna pogoda i wysokie temperatury skłaniają większość Polaków do spotkań przy grillu. Warto przy tym pamiętać o kilku zasadach, które uczynią tę przyjemność zdrowszą i atrakcyjniejszą. Przede wszystkim należy mięso i ryby przygotowywać kilka godzin przed rozpoczęciem pieczenia. Należy odpowiednio je przyrządzić i zostawić na jakiś czas w aromatycznej marynacie. Dzięki temu nabiorą one wyrazistego smaku. Zawarte w wielu przyprawach związki blokują wydzielanie się podczas pieczenia rakotwórczych substancji. Mięso powinno się piec na aluminiowych tackach, żeby nie miało kontaktu z ogniem. Zmniejsza to ilość toksycznych substancji. Stół powinien być ustawiony w dość dużej odległości od rusztu, żeby goście nie wdychali szkodliwego dymu. Do dań powinniśmy serwować niskokaloryczne dodatki, np. sałaty, warzywa i razowy chleb. Ważne jest spożywanie umiarkowanej ilości alkoholu podczas jedzenia. Pobudza on trawienie i dzięki temu lepiej znosimy nadmiar wchłanianego tłuszczu. Dobrym pomysłem jest też puszczenie jakiejś muzyki i zorganizowanie tańców lub gier na powietrzu. Dzięki ruchowi spożyte kalorie nie będą miały tak dużego wpływu na nasz organizm, a przy tym będziemy się lepiej bawić. Najważniejszy jest przecież wypoczynek ze znajomymi, bezstresowe spędzenie wolnego czasu. Dzięki temu nabierzemy nowych sił do dalszej pracy.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Kuchnia mamyKuchnia mamy
    Zapewne wielu z nas ma w ustach smak potraw swojej kochanej mamy. Często w życiu po wyprowadzeniu się z domu używamy stwierdzenia, że nikt nie jest w stanie gotować tak …
  • Kamień do pizzyKamień do pizzy
    Kamień do pizzy – smaczna pizza w domowych warunkach. Pizza to niezwykle popularne i lubiane danie kuchni włoskiej. Choć restauracji ją oferujących jest mnóstwo, to jednak często najsmaczniejszy i najzdrowszy …
Kwiecień 2018
P W Ś C P S N
« sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Strony