Piękna pogoda i wysokie temperatury skłaniają większość Polaków do spotkań przy grillu. Warto przy tym pamiętać o kilku zasadach, które uczynią tę przyjemność zdrowszą i atrakcyjniejszą. Przede wszystkim należy mięso i ryby przygotowywać kilka godzin przed rozpoczęciem pieczenia. Należy odpowiednio je przyrządzić i zostawić na jakiś czas w aromatycznej marynacie. Dzięki temu nabiorą one wyrazistego smaku. Zawarte w wielu przyprawach związki blokują wydzielanie się podczas pieczenia rakotwórczych substancji. Mięso powinno się piec na aluminiowych tackach, żeby nie miało kontaktu z ogniem. Zmniejsza to ilość toksycznych substancji. Stół powinien być ustawiony w dość dużej odległości od rusztu, żeby goście nie wdychali szkodliwego dymu. Do dań powinniśmy serwować niskokaloryczne dodatki, np. sałaty, warzywa i razowy chleb. Ważne jest spożywanie umiarkowanej ilości alkoholu podczas jedzenia. Pobudza on trawienie i dzięki temu lepiej znosimy nadmiar wchłanianego tłuszczu. Dobrym pomysłem jest też puszczenie jakiejś muzyki i zorganizowanie tańców lub gier na powietrzu. Dzięki ruchowi spożyte kalorie nie będą miały tak dużego wpływu na nasz organizm, a przy tym będziemy się lepiej bawić. Najważniejszy jest przecież wypoczynek ze znajomymi, bezstresowe spędzenie wolnego czasu. Dzięki temu nabierzemy nowych sił do dalszej pracy.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Bogactwo kuchniBogactwo kuchni
    Każdy z nas lubi poznawać jakieś nowoczesne rozwiązania i możliwości, również jeżeli chodzi o kuchnię i kulinaria. Dzisiejszy świat kulinarny daje nam mnóstwo fantastycznych rozwiązań i możliwości. Każdy z nas …
  • Gotowane potrawyGotowane potrawy
    Potrawy gotowane są zdecydowanie bardziej zdrowsze od tych, które są smażone. Gotowane potrawy takie jak mięsa, mają wiele walorów smakowych. Doskonale zaspokajają zapotrzebowanie na mięsne składniki. Gotowane potrawy wspaniale pokazują …
Lipiec 2018
P W Ś C P S N
« sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Strony