Piękna pogoda i wysokie temperatury skłaniają większość Polaków do spotkań przy grillu. Warto przy tym pamiętać o kilku zasadach, które uczynią tę przyjemność zdrowszą i atrakcyjniejszą. Przede wszystkim należy mięso i ryby przygotowywać kilka godzin przed rozpoczęciem pieczenia. Należy odpowiednio je przyrządzić i zostawić na jakiś czas w aromatycznej marynacie. Dzięki temu nabiorą one wyrazistego smaku. Zawarte w wielu przyprawach związki blokują wydzielanie się podczas pieczenia rakotwórczych substancji. Mięso powinno się piec na aluminiowych tackach, żeby nie miało kontaktu z ogniem. Zmniejsza to ilość toksycznych substancji. Stół powinien być ustawiony w dość dużej odległości od rusztu, żeby goście nie wdychali szkodliwego dymu. Do dań powinniśmy serwować niskokaloryczne dodatki, np. sałaty, warzywa i razowy chleb. Ważne jest spożywanie umiarkowanej ilości alkoholu podczas jedzenia. Pobudza on trawienie i dzięki temu lepiej znosimy nadmiar wchłanianego tłuszczu. Dobrym pomysłem jest też puszczenie jakiejś muzyki i zorganizowanie tańców lub gier na powietrzu. Dzięki ruchowi spożyte kalorie nie będą miały tak dużego wpływu na nasz organizm, a przy tym będziemy się lepiej bawić. Najważniejszy jest przecież wypoczynek ze znajomymi, bezstresowe spędzenie wolnego czasu. Dzięki temu nabierzemy nowych sił do dalszej pracy.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Kuchnia domowa, czyli jak u mamy
    W dzisiejszych czasach narzekamy na ciągły brak czasu. Nie mamy czasu na sen, na zabawę, wiele osób nie ma również czasu na gotowanie. W związku z tym jemy szybko, niezdrowo …
  • Gotowanie w nowej postaci
    Aktualnie fanów gotowania regularnie przybywa i jest to wielki postęp w stosunku do sytuacji sprzed pół wieku, kiedy to błyskawiczny postęp przemysłowy i wzrost zarobków przyczynił się do masowego wzrostu …
Czerwiec 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Strony