Bezglutenowe mąki. Produkty zbożowe zajmują ważne miejsce w diecie. Stanowią źródło węglowodanów, które są jednym z podstawowych składników odżywczych dla organizmu. Większość osób nie wyobraża śniadania czy kolacji bez pieczywa. Z kolei wśród dań obiadowych dużą popularnością cieszą się różnego rodzaju pierogi, kluski oraz podawany na wiele sposobów makaron. Podstawowym składnikiem tych potraw jest mąka, przy czym niekoniecznie musi to być powszechnie używana mąka pszenna. Osoby stosujące dietę bezglutenową muszą ją całkowicie wykluczyć z jadłospisu. Pozostali z kolei mogą urozmaicać swoją dietę i od czasu do czasu sięgać po jej zdrowsze zamienniki. Coraz więcej zwolenników mają te mąki, które nie zawierają glutenu. Zalicza się do nich nie tylko mąka z cieciorki, ale również kukurydziana, ryżowa, gryczana, z tapioki czy amarantusa. Pieczywo, ciasto lub naleśniki przygotowane z dodatkiem innego gatunku mąki zaskoczą smakiem i niekiedy również kolorem. To doskonały sposób na urozmaicenie jadłospisu i wzbogacenie go w różne składniki odżywcze.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Kulinaria z myślą o dzieciachKulinaria z myślą o dzieciach
    Dzieci nie wszystkie składniki i potrawy lubią. To jest rzecz pewna. Są niezwykle wybredne pod tym względem. Dlatego też, jak najbardziej trzeba dla nich przygotowywać specjalne potrawy, które będą w …
  • Co przyda się w kuchni?Co przyda się w kuchni?
    Kiedy decydujemy się na urządzenie jakiegoś pomieszczenia w swoim domu, to naprawdę warto byłoby się zastanowić, co tak naprawdę warto w nim umieścić. Bez wątpienia konieczne będzie ustawienie szafek i …
Sierpień 2018
P W Ś C P S N
« sty    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Strony