Bezglutenowe mąki. Produkty zbożowe zajmują ważne miejsce w diecie. Stanowią źródło węglowodanów, które są jednym z podstawowych składników odżywczych dla organizmu. Większość osób nie wyobraża śniadania czy kolacji bez pieczywa. Z kolei wśród dań obiadowych dużą popularnością cieszą się różnego rodzaju pierogi, kluski oraz podawany na wiele sposobów makaron. Podstawowym składnikiem tych potraw jest mąka, przy czym niekoniecznie musi to być powszechnie używana mąka pszenna. Osoby stosujące dietę bezglutenową muszą ją całkowicie wykluczyć z jadłospisu. Pozostali z kolei mogą urozmaicać swoją dietę i od czasu do czasu sięgać po jej zdrowsze zamienniki. Coraz więcej zwolenników mają te mąki, które nie zawierają glutenu. Zalicza się do nich nie tylko mąka z cieciorki, ale również kukurydziana, ryżowa, gryczana, z tapioki czy amarantusa. Pieczywo, ciasto lub naleśniki przygotowane z dodatkiem innego gatunku mąki zaskoczą smakiem i niekiedy również kolorem. To doskonały sposób na urozmaicenie jadłospisu i wzbogacenie go w różne składniki odżywcze.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Tłumacz japoński WarszawaTłumacz japoński Warszawa
    W poszukiwaniu tłumaczenia. Wydaje się, że na rynku jest przesyt tłumaczy. O ile, jeśli chodzi o języki popularne jest to prawdą, o tyle znalezienie dobrego tłumacza z egzotycznego języka może …
  • Aromat i smak potrawAromat i smak potraw
    Każdy z nas z pewnością lubi się dobrze i zdrowo odżywiać. To ma bowiem bardzo duży wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. To co jemy, ma również bardzo duży wpływ …
Sierpień 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Strony