Bezglutenowe mąki. Produkty zbożowe zajmują ważne miejsce w diecie. Stanowią źródło węglowodanów, które są jednym z podstawowych składników odżywczych dla organizmu. Większość osób nie wyobraża śniadania czy kolacji bez pieczywa. Z kolei wśród dań obiadowych dużą popularnością cieszą się różnego rodzaju pierogi, kluski oraz podawany na wiele sposobów makaron. Podstawowym składnikiem tych potraw jest mąka, przy czym niekoniecznie musi to być powszechnie używana mąka pszenna. Osoby stosujące dietę bezglutenową muszą ją całkowicie wykluczyć z jadłospisu. Pozostali z kolei mogą urozmaicać swoją dietę i od czasu do czasu sięgać po jej zdrowsze zamienniki. Coraz więcej zwolenników mają te mąki, które nie zawierają glutenu. Zalicza się do nich nie tylko mąka z cieciorki, ale również kukurydziana, ryżowa, gryczana, z tapioki czy amarantusa. Pieczywo, ciasto lub naleśniki przygotowane z dodatkiem innego gatunku mąki zaskoczą smakiem i niekiedy również kolorem. To doskonały sposób na urozmaicenie jadłospisu i wzbogacenie go w różne składniki odżywcze.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Smak naszych krajowych zupSmak naszych krajowych zup
    W naszej kulturze bardzo mocno przyjęło się przede wszystkim podawanie dwu posiłkowych dań obiadowych, które mają być przede wszystkim spożywane w gronie rodzinnym. Tym co jemy przed daniem głównym jest …
  • Doskonałe gotowanieDoskonałe gotowanie
    W dzisiejszych czasach bardzo łatwo można zauważyć zjawisko, które to polega przede wszystkim na tym, że wiele ludzi decyduje się na to, aby jak najwięcej czynności wykonywać w samodzielny sposób. …
Luty 2018
P W Ś C P S N
« sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  
Strony