Bezglutenowe mąki. Produkty zbożowe zajmują ważne miejsce w diecie. Stanowią źródło węglowodanów, które są jednym z podstawowych składników odżywczych dla organizmu. Większość osób nie wyobraża śniadania czy kolacji bez pieczywa. Z kolei wśród dań obiadowych dużą popularnością cieszą się różnego rodzaju pierogi, kluski oraz podawany na wiele sposobów makaron. Podstawowym składnikiem tych potraw jest mąka, przy czym niekoniecznie musi to być powszechnie używana mąka pszenna. Osoby stosujące dietę bezglutenową muszą ją całkowicie wykluczyć z jadłospisu. Pozostali z kolei mogą urozmaicać swoją dietę i od czasu do czasu sięgać po jej zdrowsze zamienniki. Coraz więcej zwolenników mają te mąki, które nie zawierają glutenu. Zalicza się do nich nie tylko mąka z cieciorki, ale również kukurydziana, ryżowa, gryczana, z tapioki czy amarantusa. Pieczywo, ciasto lub naleśniki przygotowane z dodatkiem innego gatunku mąki zaskoczą smakiem i niekiedy również kolorem. To doskonały sposób na urozmaicenie jadłospisu i wzbogacenie go w różne składniki odżywcze.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Gdzie znajdziesz przepisy?Gdzie znajdziesz przepisy?
    Bez wątpienia wielu z nas nie lubi stać w miejscu, ale woli ciągle próbować różnych rzeczy. Dotyczy to z pewnością wielu dziedzin życia. Nuda niewątpliwie nie jest pożądana wtedy, kiedy …
  • Smaki dzieciństwaSmaki dzieciństwa
    Kto z nas nie pamięta wspaniałego smaku swojego dzieciństwa, gdzie jako małe dzieci byliśmy rozpieszczani przez swoje mamy i bacie? Chyba nie ma takiej osoby, która tego nie pamięta. Słodkości …
Październik 2018
P W Ś C P S N
« sty    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Strony