Bezglutenowe mąki. Produkty zbożowe zajmują ważne miejsce w diecie. Stanowią źródło węglowodanów, które są jednym z podstawowych składników odżywczych dla organizmu. Większość osób nie wyobraża śniadania czy kolacji bez pieczywa. Z kolei wśród dań obiadowych dużą popularnością cieszą się różnego rodzaju pierogi, kluski oraz podawany na wiele sposobów makaron. Podstawowym składnikiem tych potraw jest mąka, przy czym niekoniecznie musi to być powszechnie używana mąka pszenna. Osoby stosujące dietę bezglutenową muszą ją całkowicie wykluczyć z jadłospisu. Pozostali z kolei mogą urozmaicać swoją dietę i od czasu do czasu sięgać po jej zdrowsze zamienniki. Coraz więcej zwolenników mają te mąki, które nie zawierają glutenu. Zalicza się do nich nie tylko mąka z cieciorki, ale również kukurydziana, ryżowa, gryczana, z tapioki czy amarantusa. Pieczywo, ciasto lub naleśniki przygotowane z dodatkiem innego gatunku mąki zaskoczą smakiem i niekiedy również kolorem. To doskonały sposób na urozmaicenie jadłospisu i wzbogacenie go w różne składniki odżywcze.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Nowa kuchniaNowa kuchnia
    Bardzo często słyszy się, że jakaś rodzina chce kupić nową kuchnię. Zazwyczaj jest tak, że po jakimś czasie ludzie chcą mieć remont w swoim domu, czasami więc jest on ogromny, …
  • Akcesoria kuchenneAkcesoria kuchenne
    Praktycznie każdy z nas wie o tym, że XXI wiek może zaoferować człowiekowi życie w naprawdę luksusowych warunkach. Jednakże, to sam człowiek musi zrobić coś w kierunku tego, aby takowe …
Październik 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Strony