Jajko, symbol nowego życia, cieszy się dużym zainteresowaniem w kuchni przez cały rok, nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych. Gdy nas głód dopada, a w lodówce mamy tylko kilka jajek, nie jest źle – możemy z nich przygotować bardzo dobry posiłek. Jajecznica jest jedna z najpopularniejszych, szybkich, domowych potraw, a w dodatku doskonale się komponuje z wieloma dodatkami – cebula, szczypiorek, pomidory, pieczarki, wędliny. Przygotowanie trwa zaledwie kilka minut, a na talerzu mamy pyszne danie. Jajka gotowane są świetnym dodatkiem do każdego śniadania, do sałatek, do past. A jeżeli chcemy ugotować jaja, to także mamy do wyboru kilka sposobów – na twardo, na miękko, w koszulce, po benedyktyńsku. Jajka można faszerować, zapiekać, dodawać do sosów. Z jajek można wyczarować znakomite desery. Konieczne są jako składnik do pieczenia ciast, pieczywa. Wprawdzie makaron i pierogi można zrobić bez użycia jajek, ale ciasto jest znacznie smaczniejsze gdy dodamy choć jedno jajko. Przed nam Święta Wielkanocne, których głównym bohaterem jest jajko. Mamy jeszcze czas, aby przygotować sobie przepisy na smakowite potrawy z jajek.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Kuchnia wykonana na poddaszu
    Ogromnym plusem dużych domów jednorodzinnych jest nader wszystko możliwość ich dalszego rozbudowywania. Kwestią, która jest najważniejsza dla ludzi, którzy podejmują się dla swoich potrzeb budowania własnego domu jest wolność, którą …
  • Niezdrowe jedzenie
    Niezdrowe jedzenie w dzisiejszych czasach jest przez nas rzeczą spotykaną niemal na każdym kroku. Pośpiech, w jakim żyją ludzie jednak nie jest dla nas niczym korzystnym. W bardzo zły sposób …
Sierpień 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Strony