Jajko, symbol nowego życia, cieszy się dużym zainteresowaniem w kuchni przez cały rok, nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych. Gdy nas głód dopada, a w lodówce mamy tylko kilka jajek, nie jest źle – możemy z nich przygotować bardzo dobry posiłek. Jajecznica jest jedna z najpopularniejszych, szybkich, domowych potraw, a w dodatku doskonale się komponuje z wieloma dodatkami – cebula, szczypiorek, pomidory, pieczarki, wędliny. Przygotowanie trwa zaledwie kilka minut, a na talerzu mamy pyszne danie. Jajka gotowane są świetnym dodatkiem do każdego śniadania, do sałatek, do past. A jeżeli chcemy ugotować jaja, to także mamy do wyboru kilka sposobów – na twardo, na miękko, w koszulce, po benedyktyńsku. Jajka można faszerować, zapiekać, dodawać do sosów. Z jajek można wyczarować znakomite desery. Konieczne są jako składnik do pieczenia ciast, pieczywa. Wprawdzie makaron i pierogi można zrobić bez użycia jajek, ale ciasto jest znacznie smaczniejsze gdy dodamy choć jedno jajko. Przed nam Święta Wielkanocne, których głównym bohaterem jest jajko. Mamy jeszcze czas, aby przygotować sobie przepisy na smakowite potrawy z jajek.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Aromat i smak potrawAromat i smak potraw
    Każdy z nas z pewnością lubi się dobrze i zdrowo odżywiać. To ma bowiem bardzo duży wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. To co jemy, ma również bardzo duży wpływ …
  • Burrito – pikantne danie, czy znak rozpoznawczy kuchni meksykańskiej?Burrito – pikantne danie, czy znak rozpoznawczy kuchni meksykańskiej?
    Kraje leżące na kontynencie obu Ameryk przez lata dynamicznie zmieniały swoją tradycję i standardy. Do tych zmian przyczyniły się głównie hiszpańscy konkwistadorzy i tubylczy Indianie. Jednym z takich krajów jest …
Październik 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Strony