Jajko, symbol nowego życia, cieszy się dużym zainteresowaniem w kuchni przez cały rok, nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych. Gdy nas głód dopada, a w lodówce mamy tylko kilka jajek, nie jest źle – możemy z nich przygotować bardzo dobry posiłek. Jajecznica jest jedna z najpopularniejszych, szybkich, domowych potraw, a w dodatku doskonale się komponuje z wieloma dodatkami – cebula, szczypiorek, pomidory, pieczarki, wędliny. Przygotowanie trwa zaledwie kilka minut, a na talerzu mamy pyszne danie. Jajka gotowane są świetnym dodatkiem do każdego śniadania, do sałatek, do past. A jeżeli chcemy ugotować jaja, to także mamy do wyboru kilka sposobów – na twardo, na miękko, w koszulce, po benedyktyńsku. Jajka można faszerować, zapiekać, dodawać do sosów. Z jajek można wyczarować znakomite desery. Konieczne są jako składnik do pieczenia ciast, pieczywa. Wprawdzie makaron i pierogi można zrobić bez użycia jajek, ale ciasto jest znacznie smaczniejsze gdy dodamy choć jedno jajko. Przed nam Święta Wielkanocne, których głównym bohaterem jest jajko. Mamy jeszcze czas, aby przygotować sobie przepisy na smakowite potrawy z jajek.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Zawód kucharzZawód kucharz
    W naszej okolicy znajduje się szkoła gastronomiczna. Nieraz słyszało się wyśmiewanie się jakiś osób z uczniów tej szkoły. Jednak nie powinno tak być. Każda szkoła jest potrzebna. W jaki sposób …
  • Co nam może smakować?Co nam może smakować?
    Smak może mieć wszystko, jednakże każdy ma indywidualnie skonstruowane kubki smakowe, dzięki którym ma szansę, aby nauczyć się wykorzystywania dla siebie różnych, niejeden raz zaskakujących metod, co do zastosowania dla …
Grudzień 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Strony