Jajko, symbol nowego życia, cieszy się dużym zainteresowaniem w kuchni przez cały rok, nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych. Gdy nas głód dopada, a w lodówce mamy tylko kilka jajek, nie jest źle – możemy z nich przygotować bardzo dobry posiłek. Jajecznica jest jedna z najpopularniejszych, szybkich, domowych potraw, a w dodatku doskonale się komponuje z wieloma dodatkami – cebula, szczypiorek, pomidory, pieczarki, wędliny. Przygotowanie trwa zaledwie kilka minut, a na talerzu mamy pyszne danie. Jajka gotowane są świetnym dodatkiem do każdego śniadania, do sałatek, do past. A jeżeli chcemy ugotować jaja, to także mamy do wyboru kilka sposobów – na twardo, na miękko, w koszulce, po benedyktyńsku. Jajka można faszerować, zapiekać, dodawać do sosów. Z jajek można wyczarować znakomite desery. Konieczne są jako składnik do pieczenia ciast, pieczywa. Wprawdzie makaron i pierogi można zrobić bez użycia jajek, ale ciasto jest znacznie smaczniejsze gdy dodamy choć jedno jajko. Przed nam Święta Wielkanocne, których głównym bohaterem jest jajko. Mamy jeszcze czas, aby przygotować sobie przepisy na smakowite potrawy z jajek.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Przyprawy zmieniające smakPrzyprawy zmieniające smak
    Zmiany, co do smaku, mogą być naprawdę różne, są one stworzone dokładnie po to, abyśmy dzięki nim, nauczyli się zdobywania wartościowych dań. Jedzenie można przyprawić na niesłychanie skomplikowane sposoby, jakich …
  • Tradycyjna kuchniaTradycyjna kuchnia
    Z pewnością, takie kuchnie mają w sobie to coś. Są niezwykle ciepłe i przytulne. Dlatego też, jak najbardziej spędzony w nich czas będzie można zaliczyć do niezwykle udanych. Można będzie …
Czerwiec 2018
P W Ś C P S N
« sty    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Strony