Porównując kuchnię Wielkopolską do innych regionalnych kuchni naszego kraju bardzo szybko zauważymy, że jest ona kuchnią prostą i zarazem skromną. Dominują tutaj potrawy, które przyrządzane są na bazie ziemniaków. Warto tutaj wymienić np. placki ziemniaczane, parowane ziemniaki w zalewie na bazie śmietany i maślanki, ziemniaki z jajkiem sadzonym czy też ziemniaki z białym serem, szczypiorem i śmietaną. Nie oznacza to, że wielkopolski region nie ma w swoim menu potraw mięsnych. Po prostu dawniej uznawano, że nie jest on aż tak niezbędnym składnikiem żywienia. Owszem na chwilę obecną można zjeść tutaj pyszną pieczoną kaczkę, którą przyrządza się wedle tradycyjnej receptury. Uwagę przykuwają również słodkości, które tradycyjnie wypiekane są 11 listopada w postaci rogalików, które nadziewane są kremem orzechowo -migdałowym. Kuchnia wielkopolska mimo swojej prostoty i można powiedzieć oszczędności, trafia do największych łakomczuchów i pieści ich podniebienie pysznymi smakami. Warto ją zaprosić do swojego domu.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Jakie urządzenia kupić?Jakie urządzenia kupić?
    Naprawdę trudno jest nam narzekać na to, że nie mamy wyboru, że podczas zakupów w sklepie nie możemy zdecydować się na to, co najbardziej nam odpowiada i po prostu będzie …
  • Gastronomia i gotowanieGastronomia i gotowanie
    Gotowanie różnych dań, jest powiązane z próbą pozyskania najbardziej racjonalnych umiejętności, spełniających wszystkie nasze myśli, jak i elementy smakowe. Nie może w kuchni zabraknąć dodatków, jak zioła, czy przystawek, jak …
Wrzesień 2018
P W Ś C P S N
« sty    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Strony