Porównując kuchnię Wielkopolską do innych regionalnych kuchni naszego kraju bardzo szybko zauważymy, że jest ona kuchnią prostą i zarazem skromną. Dominują tutaj potrawy, które przyrządzane są na bazie ziemniaków. Warto tutaj wymienić np. placki ziemniaczane, parowane ziemniaki w zalewie na bazie śmietany i maślanki, ziemniaki z jajkiem sadzonym czy też ziemniaki z białym serem, szczypiorem i śmietaną. Nie oznacza to, że wielkopolski region nie ma w swoim menu potraw mięsnych. Po prostu dawniej uznawano, że nie jest on aż tak niezbędnym składnikiem żywienia. Owszem na chwilę obecną można zjeść tutaj pyszną pieczoną kaczkę, którą przyrządza się wedle tradycyjnej receptury. Uwagę przykuwają również słodkości, które tradycyjnie wypiekane są 11 listopada w postaci rogalików, które nadziewane są kremem orzechowo -migdałowym. Kuchnia wielkopolska mimo swojej prostoty i można powiedzieć oszczędności, trafia do największych łakomczuchów i pieści ich podniebienie pysznymi smakami. Warto ją zaprosić do swojego domu.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Kulinaria z myślą o dzieciachKulinaria z myślą o dzieciach
    Dzieci nie wszystkie składniki i potrawy lubią. To jest rzecz pewna. Są niezwykle wybredne pod tym względem. Dlatego też, jak najbardziej trzeba dla nich przygotowywać specjalne potrawy, które będą w …
  • Dobra kuchniaDobra kuchnia
    W dzisiejszych czasach coraz częściej można spotkać się z taką sytuacją, kiedy to ludzie coraz częściej decydują się na to, aby inwestować swoje pieniądze w takie przedmioty, które to będą …
Październik 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Strony