Porównując kuchnię Wielkopolską do innych regionalnych kuchni naszego kraju bardzo szybko zauważymy, że jest ona kuchnią prostą i zarazem skromną. Dominują tutaj potrawy, które przyrządzane są na bazie ziemniaków. Warto tutaj wymienić np. placki ziemniaczane, parowane ziemniaki w zalewie na bazie śmietany i maślanki, ziemniaki z jajkiem sadzonym czy też ziemniaki z białym serem, szczypiorem i śmietaną. Nie oznacza to, że wielkopolski region nie ma w swoim menu potraw mięsnych. Po prostu dawniej uznawano, że nie jest on aż tak niezbędnym składnikiem żywienia. Owszem na chwilę obecną można zjeść tutaj pyszną pieczoną kaczkę, którą przyrządza się wedle tradycyjnej receptury. Uwagę przykuwają również słodkości, które tradycyjnie wypiekane są 11 listopada w postaci rogalików, które nadziewane są kremem orzechowo -migdałowym. Kuchnia wielkopolska mimo swojej prostoty i można powiedzieć oszczędności, trafia do największych łakomczuchów i pieści ich podniebienie pysznymi smakami. Warto ją zaprosić do swojego domu.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Mała rzecz, a tak wiele możliwościMała rzecz, a tak wiele możliwości
    Jajko, symbol nowego życia, cieszy się dużym zainteresowaniem w kuchni przez cały rok, nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych. Gdy nas głód dopada, a w lodówce mamy tylko kilka jajek, nie …
  • Jakie smaki wybrać?Jakie smaki wybrać?
    Będąc w sklepie mnóstwo jest wyborów. Czasami kupując jakąś rzecz, nie wiemy jaki smak wybrać. Może odnieść się to do smaku ciasta, zupki, czy też nawet chipsów. Co jakiś czas, …
Czerwiec 2018
P W Ś C P S N
« sty    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Strony