Kuchnia niemiecka kojarzy się wielu osobom z piwem, kiełbaskami, kapustą i kartoflami. Ten stereotyp powielany jest już od dawna. Jednak polscy smakosze odnajdą w niej wiele potraw, które przypominają nasze rodzime dania, a także zupełnie niespotykane specjały regionalne. Na pierwsze danie polecałbym Biersuppe, czyli zupę przygotowaną z jasnego piwa podawaną z grzaneczkami lub makaronem. Specjalnością wielu regionów są szpecle – niewielkie kluseczki podawane z różnymi dodatkami, np. serem. Niemcy uwielbiają dania mięsne. Na całym świecie znane są Sauerbraten (pieczona marynowana wołowina) i Schweinebraten (pieczeń z wieprzowiny). Prawdziwi smakosze nie pogardzą Eisbein (zwana również Schweinshaxe), czyli golonką wieprzową podawaną najczęściej ze szklanką zimnego piwa. Niemal w każdej restauracji można spróbować Kartoffelsalad, czyli sałatki ziemniaczanej podawanej na najróżniejsze sposoby. Dużym powodzeniem cieszy się ostatnio Auflauf – zapiekanka, którą można zrobić z makaronu lub ziemniaków z dodatkiem ulubionych składników. W tym zestawieniu nie mogło zabraknąć oczywiście kiełbasek (Wurst) z najbardziej znanymi chyba frankfurterkami. Na deser oczywiście musi być podany strudel jabłkowy z dodatkiem cynamonu i rodzynkami (Apfelstrudel).

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Wino zestawy prezentoweWino zestawy prezentowe
    Zestawy prezentowe z winem. Często na pewno miewamy taki problem, że jesteśmy do kogoś zaproszeni w gości, a kompletnie nie wiemy co też kupić, jaki podarek wybrać. Nie jest to …
  • Smacznie i zdrowoSmacznie i zdrowo
    Przystało nam żyć w takich czasach, kiedy to człowiek dosłownie wszędzie jest otoczony chemią. Niestety, ale w dzisiejszych czasach w praktycznie każdym towarze spożywczym znajdują się różnego konserwanty i barwniki. …
Grudzień 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Strony