Kuchnia niemiecka kojarzy się wielu osobom z piwem, kiełbaskami, kapustą i kartoflami. Ten stereotyp powielany jest już od dawna. Jednak polscy smakosze odnajdą w niej wiele potraw, które przypominają nasze rodzime dania, a także zupełnie niespotykane specjały regionalne. Na pierwsze danie polecałbym Biersuppe, czyli zupę przygotowaną z jasnego piwa podawaną z grzaneczkami lub makaronem. Specjalnością wielu regionów są szpecle – niewielkie kluseczki podawane z różnymi dodatkami, np. serem. Niemcy uwielbiają dania mięsne. Na całym świecie znane są Sauerbraten (pieczona marynowana wołowina) i Schweinebraten (pieczeń z wieprzowiny). Prawdziwi smakosze nie pogardzą Eisbein (zwana również Schweinshaxe), czyli golonką wieprzową podawaną najczęściej ze szklanką zimnego piwa. Niemal w każdej restauracji można spróbować Kartoffelsalad, czyli sałatki ziemniaczanej podawanej na najróżniejsze sposoby. Dużym powodzeniem cieszy się ostatnio Auflauf – zapiekanka, którą można zrobić z makaronu lub ziemniaków z dodatkiem ulubionych składników. W tym zestawieniu nie mogło zabraknąć oczywiście kiełbasek (Wurst) z najbardziej znanymi chyba frankfurterkami. Na deser oczywiście musi być podany strudel jabłkowy z dodatkiem cynamonu i rodzynkami (Apfelstrudel).

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Jakie urządzenia kupić?
    Naprawdę trudno jest nam narzekać na to, że nie mamy wyboru, że podczas zakupów w sklepie nie możemy zdecydować się na to, co najbardziej nam odpowiada i po prostu będzie …
  • Odpowiedni smak
    W dzisiejszych czasach wielu z nas interesuje się gotowaniem i kulinariami. W naszym kraju jak i na całym świecie mamy wiele bardzo smacznych i znanych potraw i specjałów kulinarnych. Jak …
Czerwiec 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Strony