Kuchnia niemiecka kojarzy się wielu osobom z piwem, kiełbaskami, kapustą i kartoflami. Ten stereotyp powielany jest już od dawna. Jednak polscy smakosze odnajdą w niej wiele potraw, które przypominają nasze rodzime dania, a także zupełnie niespotykane specjały regionalne. Na pierwsze danie polecałbym Biersuppe, czyli zupę przygotowaną z jasnego piwa podawaną z grzaneczkami lub makaronem. Specjalnością wielu regionów są szpecle – niewielkie kluseczki podawane z różnymi dodatkami, np. serem. Niemcy uwielbiają dania mięsne. Na całym świecie znane są Sauerbraten (pieczona marynowana wołowina) i Schweinebraten (pieczeń z wieprzowiny). Prawdziwi smakosze nie pogardzą Eisbein (zwana również Schweinshaxe), czyli golonką wieprzową podawaną najczęściej ze szklanką zimnego piwa. Niemal w każdej restauracji można spróbować Kartoffelsalad, czyli sałatki ziemniaczanej podawanej na najróżniejsze sposoby. Dużym powodzeniem cieszy się ostatnio Auflauf – zapiekanka, którą można zrobić z makaronu lub ziemniaków z dodatkiem ulubionych składników. W tym zestawieniu nie mogło zabraknąć oczywiście kiełbasek (Wurst) z najbardziej znanymi chyba frankfurterkami. Na deser oczywiście musi być podany strudel jabłkowy z dodatkiem cynamonu i rodzynkami (Apfelstrudel).

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Zdrowe sałatkiZdrowe sałatki
    Przepisów na sałatki jest bardzo dużo. Przede wszystkim można powiedzieć o takich przepisach jak doskonałe propozycje sałatek warzywnych. Grecka sałatka jest doskonałą forma przedstawienia wyśmienitego dania, które może być stosowane …
  • Piekarnik elektrycznyPiekarnik elektryczny
    Któż z nas nie ma od czasu do czasu ochoty na to, aby móc zjeść sobie w środku zimy pieczoną kiełbaskę lub też kurczaka z rusztu z odpowiednim nadzieniem? Doskonale …
Sierpień 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Strony