Kuchnia niemiecka kojarzy się wielu osobom z piwem, kiełbaskami, kapustą i kartoflami. Ten stereotyp powielany jest już od dawna. Jednak polscy smakosze odnajdą w niej wiele potraw, które przypominają nasze rodzime dania, a także zupełnie niespotykane specjały regionalne. Na pierwsze danie polecałbym Biersuppe, czyli zupę przygotowaną z jasnego piwa podawaną z grzaneczkami lub makaronem. Specjalnością wielu regionów są szpecle – niewielkie kluseczki podawane z różnymi dodatkami, np. serem. Niemcy uwielbiają dania mięsne. Na całym świecie znane są Sauerbraten (pieczona marynowana wołowina) i Schweinebraten (pieczeń z wieprzowiny). Prawdziwi smakosze nie pogardzą Eisbein (zwana również Schweinshaxe), czyli golonką wieprzową podawaną najczęściej ze szklanką zimnego piwa. Niemal w każdej restauracji można spróbować Kartoffelsalad, czyli sałatki ziemniaczanej podawanej na najróżniejsze sposoby. Dużym powodzeniem cieszy się ostatnio Auflauf – zapiekanka, którą można zrobić z makaronu lub ziemniaków z dodatkiem ulubionych składników. W tym zestawieniu nie mogło zabraknąć oczywiście kiełbasek (Wurst) z najbardziej znanymi chyba frankfurterkami. Na deser oczywiście musi być podany strudel jabłkowy z dodatkiem cynamonu i rodzynkami (Apfelstrudel).

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Odpowiednie przyprawyOdpowiednie przyprawy
    W dzisiejszych czasach wielu z nas interesuje się kulinariami i gotowaniem. Może to być wspaniałe i interesujące zajęcie. Dzisiejszy kulinarny świat ma dla nas mnóstwo fantastycznych rozwiązań i wiele możliwości. …
  • Czas na nowe meble kuchenneCzas na nowe meble kuchenne
    Doskonale wiemy o tym, że tak naprawdę to wszystko na tym świecie ma swój czas. Niestety, ale nic nie jest wieczne i dlatego też powinniśmy być świadomi tego, że co …
Kwiecień 2018
P W Ś C P S N
« sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Strony