Kuchnia niemiecka kojarzy się wielu osobom z piwem, kiełbaskami, kapustą i kartoflami. Ten stereotyp powielany jest już od dawna. Jednak polscy smakosze odnajdą w niej wiele potraw, które przypominają nasze rodzime dania, a także zupełnie niespotykane specjały regionalne. Na pierwsze danie polecałbym Biersuppe, czyli zupę przygotowaną z jasnego piwa podawaną z grzaneczkami lub makaronem. Specjalnością wielu regionów są szpecle – niewielkie kluseczki podawane z różnymi dodatkami, np. serem. Niemcy uwielbiają dania mięsne. Na całym świecie znane są Sauerbraten (pieczona marynowana wołowina) i Schweinebraten (pieczeń z wieprzowiny). Prawdziwi smakosze nie pogardzą Eisbein (zwana również Schweinshaxe), czyli golonką wieprzową podawaną najczęściej ze szklanką zimnego piwa. Niemal w każdej restauracji można spróbować Kartoffelsalad, czyli sałatki ziemniaczanej podawanej na najróżniejsze sposoby. Dużym powodzeniem cieszy się ostatnio Auflauf – zapiekanka, którą można zrobić z makaronu lub ziemniaków z dodatkiem ulubionych składników. W tym zestawieniu nie mogło zabraknąć oczywiście kiełbasek (Wurst) z najbardziej znanymi chyba frankfurterkami. Na deser oczywiście musi być podany strudel jabłkowy z dodatkiem cynamonu i rodzynkami (Apfelstrudel).

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Smak naturalnych składnikówSmak naturalnych składników
    Wielu z nas zachwyca się smakiem niebieskich lodów, czy też nektarów, które robione są na bazie sztucznych aromatów. Te aromaty, są z całą pewnością tańsze, niż klasyczne produkty, z których …
  • Smaki dzieciństwaSmaki dzieciństwa
    Kto z nas nie pamięta wspaniałego smaku swojego dzieciństwa, gdzie jako małe dzieci byliśmy rozpieszczani przez swoje mamy i bacie? Chyba nie ma takiej osoby, która tego nie pamięta. Słodkości …
Luty 2018
P W Ś C P S N
« sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  
Strony