Oregano to roślina, która właściwie nazywa się lebiodką pospolitą. Należy ona do rodziny jasnowatych i żyje więcej niż dwa lata, wielokrotnie w tym czasie wydając nasiona. Lebiodka występuje głównie w Afryce Północnej, Azji i Europie. Spotykana jest również w Polsce, gdzie jest rośliną pospolitą występującą w całym kraju. Zwana jest również czasami dzikim majerankiem. Dawniej roślina ta była wykorzystywana w podobny sposób jak dzisiaj herbata oraz tytoń. Obecnie stanowi jednak dodatek do wielu napojów alkoholowych, takich jak wódka, różne rodzaje likierów oraz wina wermut. Oregano stanowi również podstawę wielu mieszanek ziołowych używanych w wielu kuchniach świata, jest przede wszystkim głównym składnikiem ziół prowansalskich. W Polsce lebiodka używana jest do różnych sosów, sałatek oraz pieczone mięsa. We Włoszech oregano również jest bardzo popularne, stanowi nieodłączną część pizzy oraz spaghetti. Oregano smakowo podobne jest do majeranku, w połączeniu z którym doskonale harmonizuje się jako mieszanka przyprawowa.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Smaki Peloponezu
    Mimo kryzysu ekonomicznego Grecja wciąż przyciąga turystów chcących poznać jedną z najstarszych cywilizacji w Europie. Magnesem jest m.in. tamtejsza kuchnia. Jeżeli chcecie zjeść jakiś peloponeski specjał, omijajcie szerokim łukiem knajpy …
  • Jak przygotować pyszne potrawy?
    Przede wszystkim, trzeba włożyć w to dużo serca. Dzięki temu, każda potrawa jaką się przygotuje będzie pyszna i będzie jak najbardziej smakowała każdemu, kto będzie jej próbował. Jeśli postaramy się …
Czerwiec 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Strony