Oregano to roślina, która właściwie nazywa się lebiodką pospolitą. Należy ona do rodziny jasnowatych i żyje więcej niż dwa lata, wielokrotnie w tym czasie wydając nasiona. Lebiodka występuje głównie w Afryce Północnej, Azji i Europie. Spotykana jest również w Polsce, gdzie jest rośliną pospolitą występującą w całym kraju. Zwana jest również czasami dzikim majerankiem. Dawniej roślina ta była wykorzystywana w podobny sposób jak dzisiaj herbata oraz tytoń. Obecnie stanowi jednak dodatek do wielu napojów alkoholowych, takich jak wódka, różne rodzaje likierów oraz wina wermut. Oregano stanowi również podstawę wielu mieszanek ziołowych używanych w wielu kuchniach świata, jest przede wszystkim głównym składnikiem ziół prowansalskich. W Polsce lebiodka używana jest do różnych sosów, sałatek oraz pieczone mięsa. We Włoszech oregano również jest bardzo popularne, stanowi nieodłączną część pizzy oraz spaghetti. Oregano smakowo podobne jest do majeranku, w połączeniu z którym doskonale harmonizuje się jako mieszanka przyprawowa.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Gotowanie na co dzieńGotowanie na co dzień
    Kuchnia jest jednym z najważniejszych pomieszczeń w naszym domu. Spełniać może one wiele funkcji. Z jednej strony może to być pomieszczenie w jakim jedynie przygotowujemy posiłki. W wielu domach kuchnia …
  • Aromat i smak potrawAromat i smak potraw
    Każdy z nas z pewnością lubi się dobrze i zdrowo odżywiać. To ma bowiem bardzo duży wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. To co jemy, ma również bardzo duży wpływ …
Wrzesień 2018
P W Ś C P S N
« sty    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Strony