Kto z nas nie pamięta wspaniałego smaku swojego dzieciństwa, gdzie jako małe dzieci byliśmy rozpieszczani przez swoje mamy i bacie? Chyba nie ma takiej osoby, która tego nie pamięta. Słodkości jakie jedliśmy były pyszne, niepowtarzalne, dobre, i co najważniejsze zdrowe i bez konserwantów. Bardzo wiele rzeczy robiło się samemu, własnoręcznie bez konserwantów i wtedy naprawdę wiedziano że dana potrawa jest dobra i nie zaszkodzi dziecku. W dzisiejszych czasach potraw jest bardzo dużo zwłaszcza tych gotowych do kupienia w sklepach i są t budynie w proszku, kisiele o różnych smakach nawet już takie które wsypuje się do gorącej wody, miesza się i jest to gotowe do spożycia. Kiedyś było to do niepomyślenie, aby takie rzeczy półprodukty podawać swoim dzieciom. Samemu robiło się budyń, kisiel, galaretkę czy lody. Lody były o różnych smakach w zależności od tego co lubiły dzieci. Smaki z dzieciństwa to też pyszne drożdżowe babeczki, bułeczki z nadzieniem, plecionki, babki drożdżowe które dzieci wręcz uwielbiały. Oprócz tego takim wspaniałym i niezapomnianym smakiem z dzieciństwa jest wata cukrowa kręcona na patyku, bardzo słodka o różnych kolorach. Każde wyjście z domu musiało być zakończone właśnie kupieniem waty cukrowej.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Kulinaria niedzielnego śląskiego obiaduKulinaria niedzielnego śląskiego obiadu
    Bez dwóch zdań można stwierdzić, że kuchnia polska i śląska się znacznie od siebie różnią. Wynika to z kultury tych obszarów, jednakże warto wspomnieć, że Śląsk dużą ilość czasu był …
  • Robienie zakupówRobienie zakupów
    Zrobienie zakupów żywnościowych, może nam niebywale pomóc, w codziennym planowaniu rzeczy, jakie są na właściwym miejscu. Niebywale ciekawe są opcje, jakie są w stanie spełniać nasze codzienne plany w całym …
Grudzień 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Strony