Mimo kryzysu ekonomicznego Grecja wciąż przyciąga turystów chcących poznać jedną z najstarszych cywilizacji w Europie. Magnesem jest m.in. tamtejsza kuchnia. Jeżeli chcecie zjeść jakiś peloponeski specjał, omijajcie szerokim łukiem knajpy wzorowane na greckich, których coraz więcej powstaje na całym świecie. Grecja słynie przede wszystkim z owoców morza. Mi przypadły do gustu smażone w głębokim oleju kalmary w delikatnej skorupce z ciasta z dodatkiem cytryny. Podawane w Polsce są najczęściej gumowate i można po nich dostać niestrawności. Koniecznie musicie spróbować dolmadakia czyli gołąbków przygotowywanych z liści winorośli wypełnionych farszem z ryżu. Innym pysznym daniem jest znany w Polsce gyros, czyli mięso opiekane na pionowym ruszcie (polecam baraninę) najlepiej podane na picie (rodzaj placka pszennego). Jeszcze lepsza jest musaka – rodzaj zapiekanki z mielonego mięsa i warzyw. Dla osób lubiących lekką kuchnię świetna będzie taramasalada – grecka sałatka z dodatkiem ikry z dorsza. Siedząc w greckiej tawernie można rozmawiać i przez cały czas przegryzać mezedes (tradycyjne przekąski z sera feta lub owoców morza) popijając je ouzo (rodzaj anyżówki). Oczywiście świetnym dodatkiem do nich jest sos tzatziki przygotowany z gęstego jogurtu, ogórka, czosnku, dużej ilości koperku i mięty. Takiego nie kupicie w żadnym supermarkecie.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Kuchnia śląska i jej specjały
    Kuchnia śląska jest bardzo popularna nie tylko na terenie Śląska, ale również w innych regionach Polski. Najpopularniejszymi potrawami, tak bardzo kojarzonymi ze Śląskiem i tak bardzo lubianymi są wszelkiego rodzaju …
  • Jajko w proszku
    Wygodny susz. Bardzo dawno temu, za czasów komuny, gdzie na półkach był tylko ocet, moja mama dostała od siostry z USA wielką paczkę żywności. Wszystko było jakieś tajemnicze i miało …
Sierpień 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Strony