Mimo, iż szafran jest jedną z najdroższych przypraw świata, w staropolskiej kuchni był powszechnie stosowany. Przyprawy pojawiły się w polskiej kuchni w czasach saskich. Oczywiście, w kuchniach dworskich, królewskich, szlacheckich. W biedniejszych domach również stosowano przyprawy, ale szukano na polach, łąkach i w lasach ich popularnych, dostępnych zamienników. Na przyprawy orientalne było stać tylko najbogatszych. Gdy na zamożnych stołach pojawił się cukier, goście odwiedzający dwory byli zaszokowani serwowanymi im słodyczami. Mięsa, kurczaki, nacierane były szafranem, przyprawa nadawała im intensywny, żółty kolor, potocznie mówiono, że potrawy są polskie, bo zawierają dużo szafranu. Szafran był najważniejszą przyprawą w kuchni – przed imbirem, cynamonem, cukrem i pieprzem. Co ciekawe, mimo typowo polskich produktów, jak flaki, kuropatwy, szczupaki, kurczęta, łosoś, nasza kuchnia ilością i rodzajem stosowanych przypraw, bardziej była zbliżona do kuchni orientalnej. Może taki sposób gotowania wynikał z faktu, że im ktoś był bogatszy, tym więcej przypraw używał w swojej kuchni.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Jedzenie musi być zdroweJedzenie musi być zdrowe
    Każdy z nas powinien dbać o to, żeby odpowiednio się odżywiać. Wbrew pozorom ma to naprawdę duże znaczenie na to, jakie jest nasze zdrowie, jak się czujemy, jak dużo mamy …
  • KulinariaKulinaria
    Nigdy wcześniej nie interesowałam się kulinariami, aż do czasu, gdy poznałam mego obecnego męża. Zawsze chciałam mu zrobić jakieś pyszne ciasto, bo wiedziałam, że jest wielkim łasuchem, jednak jak tu …
Styczeń 2018
P W Ś C P S N
« sty    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Strony