Mimo, iż szafran jest jedną z najdroższych przypraw świata, w staropolskiej kuchni był powszechnie stosowany. Przyprawy pojawiły się w polskiej kuchni w czasach saskich. Oczywiście, w kuchniach dworskich, królewskich, szlacheckich. W biedniejszych domach również stosowano przyprawy, ale szukano na polach, łąkach i w lasach ich popularnych, dostępnych zamienników. Na przyprawy orientalne było stać tylko najbogatszych. Gdy na zamożnych stołach pojawił się cukier, goście odwiedzający dwory byli zaszokowani serwowanymi im słodyczami. Mięsa, kurczaki, nacierane były szafranem, przyprawa nadawała im intensywny, żółty kolor, potocznie mówiono, że potrawy są polskie, bo zawierają dużo szafranu. Szafran był najważniejszą przyprawą w kuchni – przed imbirem, cynamonem, cukrem i pieprzem. Co ciekawe, mimo typowo polskich produktów, jak flaki, kuropatwy, szczupaki, kurczęta, łosoś, nasza kuchnia ilością i rodzajem stosowanych przypraw, bardziej była zbliżona do kuchni orientalnej. Może taki sposób gotowania wynikał z faktu, że im ktoś był bogatszy, tym więcej przypraw używał w swojej kuchni.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Słodkie przepisySłodkie przepisy
    Któż z nas nie lubi słodyczy? To byłby absurd gdyby ktoś nie miał jakiegokolwiek ulubionego przepisu na deser. Jedni uwielbiają czekoladę inni wolą owoce. Wszystko jedno, ale deser powinien być …
  • Ulubione daniaUlubione dania
    Każdy z pewnością ma zupełnie inny zbiór ulubionych dań, które szczególnie chętnie podaje swoim bliskim czy zajada się u swoich rodziców, babć. Na pewno takie dania powinny być przede wszystkim …
Październik 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Strony