Powoli zima od nas odchodzi, można już usłyszeć budzące się do życia ptaki, a my czujemy się po tych kilku zimnych miesiącach ciężko, ospale. Zaprośmy wiosnę do kuchni, ponieważ jak wiadomo, jedzenie ma bardzo duży wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Nie ma jeszcze na rynku nowalijek, ale powoli możemy zacząć przestawiać się na lżejsze niż zimą jedzenie. Mamy do dyspozycji sporo warzyw, które możemy już w kuchni wykorzystać – cukinia, bakłażany, nasza popularna marchew, cebula – gdy połączymy niektóre warzywa z owocami cytrusowymi, możemy otrzymać naprawdę pyszną sałatkę. Pijmy dużo soków wyciskanych z warzyw i owoców – to prawdziwa bomba witaminowa, o tej porze roku szczególnie konieczna. Ograniczmy jedzenie ciężkich potraw, mięso wystarczy nam zupełnie dwa, trzy razy w tygodniu, a jeżeli już zdecydowanie chude mięso – drób, królik, cielęcina. Gdy dodamy do pieczenia czy duszenia porcję świeżych ziół – a są do kupienia przez cały czas, od razu lepiej się poczujemy. Możemy sobie w tym okresie pozwolić na rozgrzewającą czekoladę z dodatkiem chili – poprawi nastrój, zwiększy energię i doda optymizmu.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Tradycyjna kuchnia
    Z pewnością, takie kuchnie mają w sobie to coś. Są niezwykle ciepłe i przytulne. Dlatego też, jak najbardziej spędzony w nich czas będzie można zaliczyć do niezwykle udanych. Można będzie …
  • Doskonałe gotowanie
    W dzisiejszych czasach bardzo łatwo można zauważyć zjawisko, które to polega przede wszystkim na tym, że wiele ludzi decyduje się na to, aby jak najwięcej czynności wykonywać w samodzielny sposób. …
Czerwiec 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Strony