Powoli zima od nas odchodzi, można już usłyszeć budzące się do życia ptaki, a my czujemy się po tych kilku zimnych miesiącach ciężko, ospale. Zaprośmy wiosnę do kuchni, ponieważ jak wiadomo, jedzenie ma bardzo duży wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Nie ma jeszcze na rynku nowalijek, ale powoli możemy zacząć przestawiać się na lżejsze niż zimą jedzenie. Mamy do dyspozycji sporo warzyw, które możemy już w kuchni wykorzystać – cukinia, bakłażany, nasza popularna marchew, cebula – gdy połączymy niektóre warzywa z owocami cytrusowymi, możemy otrzymać naprawdę pyszną sałatkę. Pijmy dużo soków wyciskanych z warzyw i owoców – to prawdziwa bomba witaminowa, o tej porze roku szczególnie konieczna. Ograniczmy jedzenie ciężkich potraw, mięso wystarczy nam zupełnie dwa, trzy razy w tygodniu, a jeżeli już zdecydowanie chude mięso – drób, królik, cielęcina. Gdy dodamy do pieczenia czy duszenia porcję świeżych ziół – a są do kupienia przez cały czas, od razu lepiej się poczujemy. Możemy sobie w tym okresie pozwolić na rozgrzewającą czekoladę z dodatkiem chili – poprawi nastrój, zwiększy energię i doda optymizmu.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Odpowiedni smak
    W dzisiejszych czasach wielu z nas interesuje się gotowaniem i kulinariami. W naszym kraju jak i na całym świecie mamy wiele bardzo smacznych i znanych potraw i specjałów kulinarnych. Jak …
  • Dania z ziemniaków
    Dania z ziemniaków bardzo dobrze pozostaną w tym wszystkim dostosowane. Kiedy mamy ochotę na nieco inne danie ziemniaczane aniżeli tylko same ziemniaki z solą, możemy uwzględnić doskonałe puree z mlekiem …
Sierpień 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Strony