Powoli zima od nas odchodzi, można już usłyszeć budzące się do życia ptaki, a my czujemy się po tych kilku zimnych miesiącach ciężko, ospale. Zaprośmy wiosnę do kuchni, ponieważ jak wiadomo, jedzenie ma bardzo duży wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Nie ma jeszcze na rynku nowalijek, ale powoli możemy zacząć przestawiać się na lżejsze niż zimą jedzenie. Mamy do dyspozycji sporo warzyw, które możemy już w kuchni wykorzystać – cukinia, bakłażany, nasza popularna marchew, cebula – gdy połączymy niektóre warzywa z owocami cytrusowymi, możemy otrzymać naprawdę pyszną sałatkę. Pijmy dużo soków wyciskanych z warzyw i owoców – to prawdziwa bomba witaminowa, o tej porze roku szczególnie konieczna. Ograniczmy jedzenie ciężkich potraw, mięso wystarczy nam zupełnie dwa, trzy razy w tygodniu, a jeżeli już zdecydowanie chude mięso – drób, królik, cielęcina. Gdy dodamy do pieczenia czy duszenia porcję świeżych ziół – a są do kupienia przez cały czas, od razu lepiej się poczujemy. Możemy sobie w tym okresie pozwolić na rozgrzewającą czekoladę z dodatkiem chili – poprawi nastrój, zwiększy energię i doda optymizmu.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Kuchnia domowa, czyli jak u mamyKuchnia domowa, czyli jak u mamy
    W dzisiejszych czasach narzekamy na ciągły brak czasu. Nie mamy czasu na sen, na zabawę, wiele osób nie ma również czasu na gotowanie. W związku z tym jemy szybko, niezdrowo …
  • Kulinaria z myślą o dzieciachKulinaria z myślą o dzieciach
    Dzieci nie wszystkie składniki i potrawy lubią. To jest rzecz pewna. Są niezwykle wybredne pod tym względem. Dlatego też, jak najbardziej trzeba dla nich przygotowywać specjalne potrawy, które będą w …
Grudzień 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Strony