Powoli zima od nas odchodzi, można już usłyszeć budzące się do życia ptaki, a my czujemy się po tych kilku zimnych miesiącach ciężko, ospale. Zaprośmy wiosnę do kuchni, ponieważ jak wiadomo, jedzenie ma bardzo duży wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Nie ma jeszcze na rynku nowalijek, ale powoli możemy zacząć przestawiać się na lżejsze niż zimą jedzenie. Mamy do dyspozycji sporo warzyw, które możemy już w kuchni wykorzystać – cukinia, bakłażany, nasza popularna marchew, cebula – gdy połączymy niektóre warzywa z owocami cytrusowymi, możemy otrzymać naprawdę pyszną sałatkę. Pijmy dużo soków wyciskanych z warzyw i owoców – to prawdziwa bomba witaminowa, o tej porze roku szczególnie konieczna. Ograniczmy jedzenie ciężkich potraw, mięso wystarczy nam zupełnie dwa, trzy razy w tygodniu, a jeżeli już zdecydowanie chude mięso – drób, królik, cielęcina. Gdy dodamy do pieczenia czy duszenia porcję świeżych ziół – a są do kupienia przez cały czas, od razu lepiej się poczujemy. Możemy sobie w tym okresie pozwolić na rozgrzewającą czekoladę z dodatkiem chili – poprawi nastrój, zwiększy energię i doda optymizmu.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Szybkie jedzenieSzybkie jedzenie
    Współczesny świat ciągle gdzieś goni, za czymś spieszy. Z tego powodu niezwykle popularne stało się jedzenie typu fast food, co można dosłownie przetłumaczyć szybka żywność. Zaliczamy do niej hamburgery, hot-dogi, …
  • Surówki o każdej porze rokuSurówki o każdej porze roku
    Ludzie dzisiejszych czasów mają dla siebie coraz mniej czasu na to, aby móc naprawdę normalnie funkcjonować i nie ma dosłownie żadnych szans na to, aby móc znaleźć dla siebie chociażby …
Wrzesień 2018
P W Ś C P S N
« sty    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Strony