W dzisiejszych czasach, zwłaszcza wśród młodzieży studiującej, panuje moda na jedzenie zupek chińskich, zwanych najczęściej po prostu zupkami z proszku. Ich główną zaletą jest oczywiście szybkość przygotowania. Wystarczy jedynie zalać kubek wrzątkiem, zamieszać i cieszyć się łudząco podobnym do zwykłej zupy smakiem. Mylące mogą być nawet pływające po ich wierzchu warzywa. Obecnie na rynku dostępnych mamy coraz więcej produktów tego typu. Producenci prześcigają się w coraz to nowszych smakach czy konsystencjach tych ekspresowych produktów. Mimo ostrzeżeń wielu specjalistów, młodzi ludzie wciąż chętnie kupują te produkty, zachęceni często telewizyjną reklamą czy po prostu zmuszeni brakiem czasu. Zjedzenie zupki z proszku to dla naszego żołądka niezwykle dotkliwy cios. Zawarte w niej konserwanty i sztuczne barwniki są bardzo szkodliwe dla naszego organizmu. Makaron, powstający po zalaniu go wrzątkiem, rozkłada się w naszych żołądkach aż dziesięć godzin dłużej, niż ten prawdziwy, przyrządzony z jajek i gotowany w wodzie. Chcąc uniknąć dodatkowych problemów żołądkowych, starajmy się jeść tylko zupy przyrządzane w klasyczny sposób. Nie jedząc błyskawicznych dań podarujemy sobie bez wątpienia dłuższe życie, a przede wszystkim zdrowie.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Jaka jest kuchnia czeska?
    Kuchnia czeska jest specyficzna: knedle ziemniaczane i z bułki, gulasz, mało sałatek, niezbyt smaczne kiełbasy, a jednocześnie smażony ser z frytkami i sosem żurawinowym – danie pyszne, ale będące prawdziwą …
  • Przyprawy zmieniające smak
    Zmiany, co do smaku, mogą być naprawdę różne, są one stworzone dokładnie po to, abyśmy dzięki nim, nauczyli się zdobywania wartościowych dań. Jedzenie można przyprawić na niesłychanie skomplikowane sposoby, jakich …
Czerwiec 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Strony