W dzisiejszych czasach, zwłaszcza wśród młodzieży studiującej, panuje moda na jedzenie zupek chińskich, zwanych najczęściej po prostu zupkami z proszku. Ich główną zaletą jest oczywiście szybkość przygotowania. Wystarczy jedynie zalać kubek wrzątkiem, zamieszać i cieszyć się łudząco podobnym do zwykłej zupy smakiem. Mylące mogą być nawet pływające po ich wierzchu warzywa. Obecnie na rynku dostępnych mamy coraz więcej produktów tego typu. Producenci prześcigają się w coraz to nowszych smakach czy konsystencjach tych ekspresowych produktów. Mimo ostrzeżeń wielu specjalistów, młodzi ludzie wciąż chętnie kupują te produkty, zachęceni często telewizyjną reklamą czy po prostu zmuszeni brakiem czasu. Zjedzenie zupki z proszku to dla naszego żołądka niezwykle dotkliwy cios. Zawarte w niej konserwanty i sztuczne barwniki są bardzo szkodliwe dla naszego organizmu. Makaron, powstający po zalaniu go wrzątkiem, rozkłada się w naszych żołądkach aż dziesięć godzin dłużej, niż ten prawdziwy, przyrządzony z jajek i gotowany w wodzie. Chcąc uniknąć dodatkowych problemów żołądkowych, starajmy się jeść tylko zupy przyrządzane w klasyczny sposób. Nie jedząc błyskawicznych dań podarujemy sobie bez wątpienia dłuższe życie, a przede wszystkim zdrowie.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Przysmaki FrancjiPrzysmaki Francji
    Kuchnia francuska to jedna z najlepszych marek na całym świecie. Wynika to z przywiązania do sposobu, w jaki się je, wypracowania pewnego obyczaju kulinarnego. Francuzi lubią swoją kuchnię i dbają, …
  • Smaki PeloponezuSmaki Peloponezu
    Mimo kryzysu ekonomicznego Grecja wciąż przyciąga turystów chcących poznać jedną z najstarszych cywilizacji w Europie. Magnesem jest m.in. tamtejsza kuchnia. Jeżeli chcecie zjeść jakiś peloponeski specjał, omijajcie szerokim łukiem knajpy …
Sierpień 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Strony