W dzisiejszych czasach, zwłaszcza wśród młodzieży studiującej, panuje moda na jedzenie zupek chińskich, zwanych najczęściej po prostu zupkami z proszku. Ich główną zaletą jest oczywiście szybkość przygotowania. Wystarczy jedynie zalać kubek wrzątkiem, zamieszać i cieszyć się łudząco podobnym do zwykłej zupy smakiem. Mylące mogą być nawet pływające po ich wierzchu warzywa. Obecnie na rynku dostępnych mamy coraz więcej produktów tego typu. Producenci prześcigają się w coraz to nowszych smakach czy konsystencjach tych ekspresowych produktów. Mimo ostrzeżeń wielu specjalistów, młodzi ludzie wciąż chętnie kupują te produkty, zachęceni często telewizyjną reklamą czy po prostu zmuszeni brakiem czasu. Zjedzenie zupki z proszku to dla naszego żołądka niezwykle dotkliwy cios. Zawarte w niej konserwanty i sztuczne barwniki są bardzo szkodliwe dla naszego organizmu. Makaron, powstający po zalaniu go wrzątkiem, rozkłada się w naszych żołądkach aż dziesięć godzin dłużej, niż ten prawdziwy, przyrządzony z jajek i gotowany w wodzie. Chcąc uniknąć dodatkowych problemów żołądkowych, starajmy się jeść tylko zupy przyrządzane w klasyczny sposób. Nie jedząc błyskawicznych dań podarujemy sobie bez wątpienia dłuższe życie, a przede wszystkim zdrowie.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Smaki lataSmaki lata
    Każda pora roku jaka jest cechuje się tym, że pojawiają się warzywa i owoce sezonowe, a latem właściwie tych owoców jest pod dostatkiem. Wiadomo, że w Polsce mamy cztery pory …
  • Kuchnia niemieckaKuchnia niemiecka
    Zachodni sąsiedzi Polski, czyli Niemcy, mimo, że ich kuchnia nie zalicza się do najbardziej znanych na świecie, to jednak mają niezwykle interesujące menu. Warto przytoczyć tutaj kilka przykładów, aby móc …
Kwiecień 2018
P W Ś C P S N
« sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Strony