W dzisiejszych czasach, zwłaszcza wśród młodzieży studiującej, panuje moda na jedzenie zupek chińskich, zwanych najczęściej po prostu zupkami z proszku. Ich główną zaletą jest oczywiście szybkość przygotowania. Wystarczy jedynie zalać kubek wrzątkiem, zamieszać i cieszyć się łudząco podobnym do zwykłej zupy smakiem. Mylące mogą być nawet pływające po ich wierzchu warzywa. Obecnie na rynku dostępnych mamy coraz więcej produktów tego typu. Producenci prześcigają się w coraz to nowszych smakach czy konsystencjach tych ekspresowych produktów. Mimo ostrzeżeń wielu specjalistów, młodzi ludzie wciąż chętnie kupują te produkty, zachęceni często telewizyjną reklamą czy po prostu zmuszeni brakiem czasu. Zjedzenie zupki z proszku to dla naszego żołądka niezwykle dotkliwy cios. Zawarte w niej konserwanty i sztuczne barwniki są bardzo szkodliwe dla naszego organizmu. Makaron, powstający po zalaniu go wrzątkiem, rozkłada się w naszych żołądkach aż dziesięć godzin dłużej, niż ten prawdziwy, przyrządzony z jajek i gotowany w wodzie. Chcąc uniknąć dodatkowych problemów żołądkowych, starajmy się jeść tylko zupy przyrządzane w klasyczny sposób. Nie jedząc błyskawicznych dań podarujemy sobie bez wątpienia dłuższe życie, a przede wszystkim zdrowie.

Leave a Reply

Czy wiesz że
  • Kulinaria niedzielnego śląskiego obiaduKulinaria niedzielnego śląskiego obiadu
    Bez dwóch zdań można stwierdzić, że kuchnia polska i śląska się znacznie od siebie różnią. Wynika to z kultury tych obszarów, jednakże warto wspomnieć, że Śląsk dużą ilość czasu był …
  • Kulinaria – forum internetoweKulinaria – forum internetowe
    Jeszcze kilkanaście lat temu nikt sobie nawet nie wyobrażał tego, że Internet będzie się cieszył tak wielką popularnością. Tak się jednak składa, że w nowoczesnym i postępowym dwudziestym pierwszym wieku …
Luty 2018
P W Ś C P S N
« sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  
Strony